Skyld og skam er helt naturlige og ofte hensigtsmæssige følelser.

En hvis portion skyld og skam er nødvendige, for at opretholde “lov og orden”  Det er følelser der vidner om vores empati for andre mennesker, og følelserne er derfor hensigtsmæssig for vores socialisering.

Indimellem kan vi dog side så fast i følelserne, at de har taget overhånd og virker hæmmende for vores selvfølelse.

På kurset går vi i dybden med at sætte følelserne fri, og komme i kontakt med følelser af skyld og skam når vi eksempelvis har gjort noget, vi ønsker at vi ikke havde gjort, noget hvor vi har indset at vi har såret andre eller gjort dem uret. Det kan være svært, blot det at komme til den realisering, for den kan medføre en følelse af skamfuldhed. Skam følelsen er forbundet med en følelse af uværdighed. At bære følelsen af at være uværdig, er tung og bæres den for længe, påvirker den følelsen af selvværdet – “ikke god nok, og jeg er forkert følelsen.”

Skyld Forbindes ofte med noget vi mener er moralsk forkert. Vi har opført os på en måde som vi fortryder og har erkendt vores fejltagelse. Vi har måske sagt undskyld, hvis der har været personer involveret og vi føler os okay igen. Værre er det med den skyld der følger når vi har svært ved undskylde, indse eller acceptere vores egne fejl. Den dårlige samvittighed og skyld  brænder inde og ender med at koge over, eller hæmme os i at leve det liv vi ønsker, fordi følelserne ikke er sluppet.

Skam er en følelse af at være forkert. Når vi skammer os eller bliver flove, har vi mest lyst til at gemme os – at krybe i et musehul. Vores krop stivner måske, og vi kan føle os ufrie og hæmmet Når vi skammer os opfatter vi nemlig os selv negativt. Vi kan også kan føle os mindre værd og få et lavere selvværd.  Skam er dermed en omfattende følelse, som typisk hænger sammen med vores evne til at elske og acceptere os selv, som man nu engang er. Det er en følelse, alle mennesker er født med, men dukker op i forskellige grader, alt efter ens personlighed og opvækst.

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet her på siden, modtager du automatisk invitation til kommende kurser og adgang til en lydfil der booster dit selvværd.

 

 

 

Interesseret?